Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség a hét végén mutatta be új, kombinált repülőtéri szkennerét, ami 5 mp alatt elvileg mindent leellenőriz.

Címkék: biztonság légiközlekedés

Szólj hozzá!

Az easyJet májusi utaslétszáma az előző év azonos időszakához képest 11,3 százalékkal, 4,739,436-re emelkedett, az éves utaslétszám pedig 12,1 százalékkal nőtt, 52,942,007 főre. A repülőgépek telítettsége is nőtt a tavalyi számokhoz képest, idén 84,1 százalékos volt.

Címkék: fapados légitársaság easyjet

Szólj hozzá!

A MasterCard több mint 100 utazási célpontot vizsgáló kutatása  szerint várhatóan a világ legnagyobb városaiba irányuló légiutas-forgalom 2011-ben 9,2%-kal, az utasok külföldi költése pedig 14,6%-kal nő. Az e téren tapasztalható növekedés meghaladja a világ GDP-bővülését, ami megerősíti, hogy a 21. században a városok gazdasági szerepe hatványozottan érvényesül.

Címkék: légiközlekedés

Szólj hozzá!

Felfüggesztettek egy légi irányítót az Egyesült Államokban, mert aludt, amikor a Nevada állambeli Reno nemzetközi repülőterén leszállt egy gép.

Címkék: biztonság légiközlekedés légiirányítók

Szólj hozzá!

A TAP Portugal légitársaság 2011 április elejétől sűrítette a Budapest és Lisszabon között indított járatait. A nyári menetrend szerint a TAP gépei már heti hétszer közlekednek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és lisszaboni Portela De Sacavém repülőtér között .

Címkék: budapest ferihegy légitársaság légiközlekedés

Szólj hozzá!

Jelentős összeggel támogatja a repülős beutaztatás népszerűsítését Horvátország, a napokban újabb fapados járatok is indulnak a tengerparti városokba – közölte honlapján szerdán a horvát turisztikai minisztérium.

 

 

 

Címkék: fapados légiközlekedés

Szólj hozzá!

A menetrendben valamint a repülőjegyen feltüntetett indulási és érkezési időpontok tájékoztató jellegűek, a társaság jogosult ezen időpontok megváltoztatására, de az uniós rendelet szerinti hosszú késékért kártalanítja az utasokat - egyebek mellett ezeket tartalmazzák a MALÉV általános személyszállítási és poggyászfuvarozási feltételei, amelyek a legutóbbi Hivatalos Értesítőben jelentek meg.

Címkék: malév légitársaság légiközlekedés

1 komment

Egy Air France-gép szárnya súrolta egy másik gép hátulját helyi idő szerint hétfő este a New York-i John F. Kennedy repülőtéren. A francia légitársaság párizsi járata a kifutópályára tartott, amikor az Airbus A380 típusú óriásgép bal szárnya elérte a kanadai Comair légitársaság kisebb gépének farkát. A Comair járata - egy Bombardier CRJ700-as - Bostonból érkezett, és éppen a leszállópályáról gurult a terminálhoz. A repülőgép függőleges stabilizátora megrongálódott. Senki sem sérült meg, de mindkét repülőgépről azonnal leszállították az utasokat, hogy alaposan átvizsgálják a két gépet.

 

Címkék: esemény repülőtér légitársaság

Szólj hozzá!

Hat mexikói légiutas-kísérő szerepel a magazin áprilisi számában, vagy sapkában és napszemüvegben, vagy abban sem – írja az Egotastic. A meztelenkedő stewardessek azok közül kerültek ki, akik még novemberben csináltak egy naptárat, hogy pénzt keressenek maguknak és társaiknak, miután augusztusban csődbe ment a Mexicana légitársaság. "Nem vagyunk modellek, nincsen tökéletes testünk, de tovább akarunk dolgozni" – nyilatkozta akkor a stewardess-modellek egyike. A naptárból első körben ezer példányt nyomtak, aztán gyorsan készítettek még négyezer darabot, végül december elején szerződtek a Playboyjal, és kinyomtak még huszonötezer, szponzorált példányt. A Mexicana Airlines egykori alkalmazottai változatlanul arra várnak, hogy megegyezzen a kormány, a tulajdonosok, és a befektetők, és a légitársaság újra beinduljon. Az, hogy stewardessek vetkőznek, egyékbént korántsem újdonság, a Ryanair és az Aeroflot légiutas-kísérői is lazán ledobták már a ruháikat.

Fotók

Szólj hozzá!

A Boeing fel akarja gyorsítani a 737-es utasszállító repülőgépek egyes fajtáinak felülvizsgálatát, mert a vártnál hamarabb kilyukadhat a törzsük.

Címkék: biztonság boeing légitársaság légiközlekedés boeing737

Szólj hozzá!

Újra közvetlen repülőjáratot repül New York és Budapest között, miután az American Airlines Boeing B-767-300-as gépe, szerdán leszáll Ferihegyen.

Címkék: budapest légitársaság légiközlekedés

Szólj hozzá!

Az Air France 37 év kihagyás után heti 3 járatpárt kínál Párizs és Kambodzsa között. Az első Párizs-Phnom Penh járat 2011. március 31-én szállt le Phnom Penh nemzetközi repülőterén.

Címkék: légitársaság légiközlekedés

Szólj hozzá!

Pozitívan értékelték az utasok az Air France hosszútávú járatain bevezetett új, úgynevezett "full sleep"  ülést.

Címkék: airbus légitársaság repülőgép légiközlekedés

Szólj hozzá!

Március 27-től nyári menetrend szerint közlekednek a Germanwings járatai, melyekkel Köln/Bonnból és Stuttgartból számos népszerű nyári desztinációt érhetnek el az utasok.

Címkék: germanwings légitársaság légiközlekedés

1 komment

Több százmillió vagy akár egymilliárd forintnál is többe kerülhet, hogy átkeresztelték a budapesti légikikötőt - írta hétfői számában a Napi Gazdaság.

Címkék: budapest ferihegy repülőtér

Szólj hozzá!

Több száz járatot törölt a Southwest Airlines amerikai légitársaság, hogy átvizsgálhassák a cég hetvenkilenc Boeing 737-es repülőjét - közölte a Független Hírügynökség. Az intézkedés előzménye, hogy a légitársaság egyik, Phoenixből Sacramentóba tartó gépe kényszerleszállást hajtott végre pénteken, miután kilyukadt a gép törzse.

Címkék: esemény boeing légitársaság repülőgép légiközlekedés

Szólj hozzá!

BÉCS – Carmen nem akar felmondani, én pedig biztosítottam, hogy rugalmasak leszünk a beosztásával. Eszem ágában sincsen megválni tőle, nagyon büszke vagyok rá – mondta Niki Lauda (62), a Fly Niki tulajdonosa, miután Carmen Stamboli (27), a légitársaság stewardesse lett Ausztria szépe.

Címkék: stewardess

Szólj hozzá!

Levált egy panel egy amerikai utasszállító gép tetejéről, emiatt kényszerleszállást kellett végrehajtania. Az eset során nem sérült meg senki.

Címkék: biztonság esemény repülőgép kényszerleszállás

Szólj hozzá!

A személyzettel összetűzésbe keveredő, izgágán viselkedő, "közel-keletinek tűnő" férfiak miatt hajtott végre kényszerleszállást a United Airlines egyik járata.

Címkék: biztonság légiközlekedés

Szólj hozzá!

Lövedék találta el a US Airways Philadelphiából az észak-karolinai Charlotte-ba tartó Boeing 737-400-as utasszállító repülőgépét – jelentette kedden a CBS televízió.

Címkék: esemény

Szólj hozzá!

Szeptembertől már a hét minden napján lesz közvetlen légi járat a katari főváros, Doha és Budapest között - ebben állapodott meg a budapesti repülőteret üzemeltető Budapest Airport és a Qatar Airways. A járatok sűrítésével párhuzamosan közvetlen légi híd létesül a két város között, mivel a légitársaság kiiktatja a közbenső bukaresti leszállást.

Címkék: budapest ferihegy repülőtér légitársaság légiközlekedés qatar

Szólj hozzá!

Az EasyJet diszkont-légitársaság több üzletembert csábítana gépeire.

Címkék: fapados easyjet légiközlekedés

Szólj hozzá!

A sármelléki FlyBalaton nemzetközi repülőtéren április 16-tól a Lufthansa és a Hamburg Airways charterjárataival indul el a szezon. Az még egyelőre kétséges, hogy a Ryanair mikor tér vissza a Balaton melléki leszállóhelyreA sármelléki légikikötő április közepétől hetente három-négy charterjáratot fogad. Frankfurtból és Düsseldorfból hetente, Hamburgból és Berlinből kéthetente érkeznek a Lufthansa Regional gépei a Balatonhoz, a Hamburg Airways pedig havi rendszerességgel jár majd Erfurtból, illetve Lipcse és Drezda reptereiről a nyári szezonban - tájékoztatta a repülőtér üzemeltetője csütörtökön az MTI-t.
Megújult vezetéssel vág neki az új idénynek a repülőteret üzemeltető FB Airport Kft. A társaság tulajdonosa a cégcsoporton belül működő Balatontourist Zrt. vezérigazgatóját, Polgár Tibort nevezte ki ügyvezetővé - megtartva eddigi pozícióját is -, miután elődjét, Gubicza Ágostont a Belügyminisztérium a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) tagjai közé delegálta. A szakmai munkát áprilistól a Budapest Airporttól átigazolt Mihálka Tibor is segíti, aki kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója lesz az FB Airportnak.
Polgár Tibor hangsúlyozta: jelentős az esély arra, hogy a légikikötő forgalmát már ebben az évben növelni tudják, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az eddig kizárólag a téli szezonban érkező moszkvai járatok nyári, kora őszi visszatéréséről. Különös hangsúlyt fektetnek emellett a cargo-üzletág fejlesztésére is, hiszen ez stabil, a turisztikai szezontól független működést jelent a reptérnek.
Az MTI érdeklődésére elmondta: egyelőre kétséges, hogy a Ryanair légitársaság gépei még az idén megjelennek-e a sármelléki kifutón. A felek már megállapodást kötöttek, de maga a szerződéskötési folyamat még nem zárult le - tette hozzá.
Az FB Airport Kft. 2010 márciusában vette bérbe Sármellék és Zalavár önkormányzatától a FlyBalaton repülőteret, illetve a körülötte fekvő 200 hektáros területet, miután az ingatlanokra kiírt pályázatokon ajánlatai a legjobbnak bizonyultak. A repülőtér 2010 áprilisa óta üzemel ismét, az újraindulás évében a légikikötő közel huszonötezer utast fogadott.

Címkék: ryanair repülőtér fapados lufthansa légitársaság légiközlekedés flybalaton

Szólj hozzá!

Két utasszállító gép a torony engedélye nélkül szállt le a washingtoni Ronald Reagan repülőtéren.

Címkék: biztonság repülőtér légiközlekedés légiirányítók

Szólj hozzá!

Az év második hónapjában is folytatódott a növekedés a ferihegyi repülőtéren: az előző év azonos időszakához képest idén februárban több mint 7%-kal több utast regisztrált a légikikötőt üzemeltető Budapest Airport.

Címkék: budapest ferihegy repülőtér légitársaság

Szólj hozzá!