Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

A légiirányítók sztrájkja miatt megbénultak a spanyol repülőterek, legalább kétezer járat kiesett, 330 ezer utasnak kellett várakoznia. A kormány rendkívüli állapot bevezetését tervezi, katonák vették át az irányítótornyokat.

Drámai helyzet alakult ki szombat hajnalra a spanyolországi repülőtereken, ahol hadsereg egységei vették át a forgalom irányítását, mivel a légiirányítók többsége beteget jelentve spontán sztrájkba lépett. Az országban rendkívüli állapot életbe léptetését tervezik.

José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök hajnali nyilatkozatában letartóztatással fenyegette meg a sztrájkoló légiirányítókat, ha szombat reggelig nem veszik fel a munkát. A miniszterelnök kora reggelre rendkívüli ülésre hívta össze a kabinetet.

Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter azt mondta, hogy szombaton délelőtt évtizedek óta először ismét rendkívüli állapotot léptetnek életbe, ha a repülőtereken kialakult válságos helyzet addig nem normalizálódik. Ez lehetővé tenné, hogy a sztrájkoló repülésirányítókat azonnal letartóztassák, sőt akár több éves börtönre ítélhetik őket. Az ügyészség máris vizsgálatot indított ellenük, a rendőrség pedig megkezdte személyi adataik összegyűjtését.

A légiirányítók pénteken kezdődött, előre be nem jelentett sztrájkja miatt a légügyi hatóságok már korábban bezárták Madrid, Barcelona, valamint több más város repülőterét, és bezárt a Baleári-szigeteken Palma de Mallorca, Ibiza és Menorca, továbbá a Kanári-szigetek repülőtere is.  A hatóságok közlése szerint legkevesebb 330 ezer utast sújtott a sztrájk, ennyien kényszerültek rendkívüli várakozásra. Péntek hajnalig 2000 járat esett ki. A  mallorcai repülőtéren több ezer utas ülősztrájkkal tiltakozott, és szinte mindenhol a légiirányítók elbocsátását követelték.

A repülőtereken kialakult helyzetben hajnalban úgy döntött a kormány, hogy a hadseregre bízza a repülőterek irányítását az egész országban. A belügyminiszter bejelentette, hogy a hadsereg több repülőtér irányítótornyát átvette.  Bejelentése szerint a védelmi minisztérium, elsősorban a vezérkari főnök hoz majd meg minden döntést a repülőterek működtetésének, a forgalom irányításának, illetve ellenőrzésének kérdésében.

Az egyik legnagyobb spanyol légitársaság, az Iberia péntek este bejelentette, hogy egyelőre legalább szombat délig valamennyi madridi járatát törölte.  A helyzet súlyosságára utal, hogy Spanyolország a szokásosnál hosszabb hétvége előtt áll, az országban ugyanis hétfőn nemzeti ünnep lesz.

Kora hajnali hírek szerint a hatóságok rendkívül kemény fellépése már meghozta az első apró eredményeket és egyes repülőtereken néhány sztrájkoló légiirányító ismét felvette a munkát.

A spanyol légiirányítók régóta tárgyalnak a bérekről, a munkakörülményekről és a  juttatásokról, a tárgyalások azonban eddig nem jártak eredménnyel. A hirtelen sztrájkhoz szakértők szerint hozzájárult az is, hogy a kormány a napokban új rendelettel szabályozta munkaidejüket.

Címkék: sztrájk repülőtér légiirányítók

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr822492474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása