Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

Januárban csak 18 gépre kapott megrendelés az amerikai repülőgépgyártó nagyágyú, a Boeing. . Ezek is a kis- és közepes nagyságú kategóriába tartozó 737-esek. Tavaly az év első hónapjában 65 gépet írtak be a megrendelések könyvébe.


2008 végén a Boeing egy nagyszabású sztrájk miatt számos gépet nem tudott időben leszállítani. A cég veszteségbe ment át, és ezért el kellett bocsátania 10 alkalmazottját.

Az amerikai repülőgép-óriás a Boeing idén a második negyedévben 4500 állás megszüntetését tervezi a gazdasági visszaesés miatt csökkent megrendeléseire hivatkozva.
Valamennyit a repülőgép gyártási részlegétől, ahol 67 ezer alkalmazottat foglalkoztak. A cégnek összesen 160 ezer alkalmazottja van.
A repülőgép-megrendelések tavaly az előző év felére estek vissza a Boeingnél, miközben európai riválisánál az Airbusnál egyelőre nincs hiány vevőben, és az európaiaknak két év után megint több megrendelésük van, mint az amerikaiaknak.
Az Amerika-Európa repülőgép-gyártási versenyben egy orrhosszal az öreg kontinens látszik előbbre. Az Airbus ugyanis tavaly novemberig 756 biztos megrendelést gyűjtött a gépeire, míg tengeren túli riválisa csak 662 darabot. Nem valószínű, hogy decemberben ez lényegesen változott volna. A végleges adatokat ebben a hónapban teszik közzé.
Az európaiak jelentős előnyre tettek szert a fejlesztésben, mivel óriásgépük már 2007 októberében menetrend szerinti forgalomba állt. Az A380-ból, amely több mint 500 utast képes szállítani, 2008. végéig összesen 12 darabot adtak el . A Boeing azonban egyre újabb és újabb késéseket jelent, és az sem biztos, hogy 2010-re elkészül.
Ez lenne az amerikaiak válasza az A380-asra, amiből az idén újabb 21 darabot szállítanak le, és a cégnek 16 légitársaságtól 198 óriás személyszállítóra van érvényes megrendelése.
Ha a Boeing tovább pepecsel a Dreamlinerrel, végleg elveszítheti vezető helyét a repülőgép-gyártási piacon, amit ugyancsak megvisel a gazdasági válság.

Címkék: boeing airbus légiközlekedés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr212533327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása