Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

 Az angol Ascend intézet közzétette legfrissebb elemzését, mely szerint 2009 javuló statisztikái ellenére, 2010-ben a világ légiközlekedésének biztonsági helyzete a halálos balesetek számát tekintve valamelyest romlott.


Tavaly ugyanis átlagosan 1,3 millió légijáratra jutott egy halálos áldozatokkal járó esemény, míg ugyanez az arány 2009-ben még 1,5 millió volt. 2009-ben összesen 23 légikatasztrófát regisztráltak, 2010-ben viszont már 28-at, ami 22%-os emelkedést jelent.

Ugyanakkor ez az adat még mindig jóval kedvezőbb például az 1990-es évekhez képest, amikor még átlagosan 37,6 katasztrófát szenvedett el az iparág (és tegyük hozzá: ezt az elképesztően magas biztonsági statisztikát bármelyik földi szállítási ágazat megirigyelhetné). 2009-ben összesen 731 utas, illetve légitársasági alkalmazott vesztette életét, ám ez a szám tavaly 828-ra emelkedett, ami 4%-kal rosszabb, mint az előző évtized átlaga (794 fő).

Az Ascend megvizsgálta azt is, hogy a keleti és nyugati gyártmányú, menetrend szerint közlekedő repülőgépek milyen mértékben részesedtek a balesetekből. Felmérésük szerint utóbbiakkal tavaly nyolc olyan tragikus esemény történt, amelyek összesen 554 fő életét követelték, míg a keleti gépekkel mindössze két katasztrófa során, csak két utas és nyolcfőnyi személyzet halt meg, ami kétségtelenül javulást mutat az elmúlt évtized 104 fős átlagához képest.

Összességében az Ascend elemzői úgy vélik, hogy a tavalyi rosszabb adatok ellenére, a nemzetközi légiközlekedés biztonsága az elmúlt évtizedekhez képest mégis folyamatos javulást mutat, hiszen például 1990-ben még 700 ezer légijáratra jutott egy halálos áldozatokat követelő katasztrófa.

Az események kapcsán keletkezett kár összege ugyancsak csökkenő tendenciát jelez. Míg 2009-ben ezt mintegy 2,52 milliárd dollárra becsülték, tavaly már „csak” 2,15 milliárdba kerültek a légitársaságoknak – és természetesen a biztosítóknak – a bekövetkezett halálos katasztrófák.

Címkék: biztonság légiközlekedés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr72573289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása