Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

Repülési tilalmat rendelnek el az orosz Tupoljev repülőgéptípusokra Iránban - jelentette szombaton az iráni Mehr hírügynökség. Híradásuk szerint a tilalom február 20-tól érvényes, és négy iráni légitársaság, összesen 17 darab Tu-154-es gépét érinti - az Iran Air Tour, Kish air, Taban és a Caspian Airlines repülőit.


Az iráni Civil Légügyi Szervezet vezetője levelet küldött az érintett légitársaságoknak. A január 10-én keltezett írásban a tisztviselő közölte a cégekkel: az utóbbi időkben történt légiszerencsétlenségek miatt határozottan azt tanácsolja, hogy a február 20-i időpontig se használják a TU-154-es gépeiket a társaságok.

Iránt hosszú évek óta nemzetközi kereskedelmi szankciók sújtják. Ezért az iszlám köztársaság nem tud hozzájutni korszerű, modern gépekhez. A meglévő repülőkhöz szükséges alkatrészeket pedig csak rendkívül nehezen tudják beszerezni. Így az iráni civil és katonai légierő javarészt kiöregedő orosz gépekből áll, de van köztük több amerikai Boeing is, amely még az 1979-es iráni forradalmat megelőzően került Iránba.
Iránban a legutóbb 77 ember halt meg egy repülő-szerencsétlenségben, amikor január 9-én az ország északnyugati részén található Orumiyeh városa közelében lezuhant az állami irányítású Iran Air Boeing 727-es típusú gépe. Ezt megelőzően 2009 júliusában egy Tupoljev gép a levegőben kigyulladt, majd egy mezőre zuhant Teherántól északra. A becsapódást senki nem élte túl a gépen - abban a tragédiában 168-an haltak meg. Az eddigi legtöbb halálos áldozattal járó iráni légikatasztrófa 2003 februárban történt, amikor lezuhant az iráni Forradalmi Gárda repülőgépe, 302 ember halálát okozva.

Címkék: tu154 légiközlekedés szerencsétlenség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr182587828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása