Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

Az Airbus európai repülőgépgyártó a kereskedelmi légiközlekedésben egyetlen vállalattól származó valaha volt legnagyobb, 180 repülőről szóló megrendelését kapta az indiai fapados légitársaság IndiGotól - közölte az Airbus.


A megrendelés az előzetes megállapodás szerint 30 hagyományos A320 típusú repülőgépre és ugyanennek a típusnak 150, 2016-tól bevezetendő felújított változatára szól, összesen 15,6 milliárd dollár értékben.

Az A320-as felújítása során új, üzemanyag-takarékos motorokkal szerelik fel a 150 fő befogadására képes, rövid- és középtávú útvonalak berepülésére alkalmas modellt. Az A320neo fantázianevű új modelltől - amelynek a mostani megrendeléssel az IndiGo lehet az első használója - 15 százalékos üzemanyag-megtakarítást remél a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó.
Az indiai vállalat csak később hozza nyilvánosságra azt, hogy milyen motorokkal is szerelteti fel a megrendelt gépeket. A motorszállító piacon éles verseny körvonalazódik a Pratt&Whitney, illetve a General Electric és a Safran-csoport közös vállalata, a CFM International között.

Az üzlet nyomást gyakorolhat az Airbus legnagyobb vetélytársának számító Boeingre, illetve hátráltathatja a legjobban fejlődő utasszállító-repülőgép-piaci szegmensre belépni szándékozó kanadai Bombardier törekvéseit. Richard Aboulafia, a Teal Group elemzője szerint az üzlet egy jelentős megerősítése az Airbus fejlesztési tervének és azt jelentheti, hogy a Boeing "nem tarthat ki az A320-vetélytárs 737NG mellett addig, amíg szeretné".

Az IndiGo, amely India második legnagyobb belföldi utasszállítója, augusztusban zárja le működésének első öt évét, amely azt jelenti, ekkortól külföldre is indíthat járatokat. A cég először a 2005-ös párizsi repülőgép-kiállítás után került reflektorfénybe, amikor 100 darab A320-as megvásárlását jelentette be.

A United Airlines korábbi vezérigazgatója, Rakesh Gangwal által irányított vállalat 2016-ban mintegy 75 repülőből álló flottával rendelkezhet, 2022-ra pedig a mostaninál százzal több repülőgépet üzemeltethet.

Az A320neo listaára 87,8 millió dollár, szemben a hagyományos A320 81,4 millió dolláros árával.

Címkék: airbus repülőgép légiközlekedés a320 repülőgyártás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr662587841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása