Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

Megduplázódhat az easyJet vesztesége az üzemanyagárak emelkedése miatt, és a légi közlekedést akadályozó kemény tél és a sztrájkok is jelentős terhet jelentenek a társaság csütörtökön kiadott közleménye szerint.

A brit diszkont légitársaság szerint az adózás előtti veszteség 140 és 160 millió font között alakulhat az üzleti év márciussal véget érő első félévében, az egy évvel korábbi 78,7 millió után.

A közlemény megjelenését követően az easyJet részvényárfolyama jelentősen gyengült, csütörtökön kora délután már több mint 10 százalékot esett a papír értéke a londoni tőzsdén.

A repülőgép-üzemanyag ára nagyjából 30 százalékkal emelkedett tavaly. A decemberi havazások, amelyek miatt több repülőteret napokra le kellett zárni Nyugat-Európában, 18 millió fonttal rontották a társaság eredményét, a franciaországi és a spanyolországi légiirányítók sztrájkjai pedig további 6 millió font plusz költséget jelentettek a társaság közleménye szerint.

Az üzleti év decemberrel véget ért első negyedévében összesen 11,9 millióan utaztak az easyJet járatain, ami 8,8 százalékos növekedés az előző évihez képest. A társaság bevétele 7,5 százalékkal 654 millió fontra nőtt.

A kilátásokat illetően a társaság felhívta a figyelmet, hogy "a gazdasági környezet Európában továbbra is bizonytalan, az üzemanyagár emelkedése pedig rövid távon elkerülhetetlenül nyomást gyakorol a jövedelmezőségre." Ugyanakkor az easyJet általában véve, a sokévi átlagot tekintve is rosszabbul teljesít az üzleti év első félévében, mert a téli-tavaszi időszakban kevesebben utaznak, a második félévben pedig javulnak az eredmények. Erre számít a cég az idén is, azt valószínűsíti, hogy március és szeptember között erőteljes növekedés megy végbe, az év egészére vonatkozó várakozásain így nem is változtatott a csütörtökön kiadott közlemény szerint.

Címkék: fapados légitársaság easyjet légiközlekedés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr902615758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása