Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

>Kétszámjegyű ütemben emelkedett a nemzetközi légi utasforgalom 2010 októberében az előző év azonos időszakához viszonyítva - derül ki a Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (IATA) legfrissebb statisztikáiból. A légiforgalom növekedése stabilizálódott és a kereslet már a válság előtti szinteken tartózkodik jelenleg.

10,1%-kal növekedett 2010 októberében a nemzetközi légi forgalom az előző év azonos hónapjához viszonyítva utaskilométer alapján és az utasforgalom iránti kereslet már 2008 előtti szinteken jár. A növekedés normalizálódott, de az, hogy innen merre megyünk tovább, a globális gazdasági környezet alakulásától függ.

Az Egyesült Államok még több pénzt költ arra, hogy fellendítse gazdaságát, Ázsiában (Japánt kivéve) pedig még mindig gyors ütemű növekedés látható, Európában viszont a megszorítások alakítják a képet. A kilátások körül nagy a bizonytalanság - fogalmazta meg véleményét a IATA elnöke, Giovanni Bisignani. A kapacitásaikat egyelőre csak óvatosan növelték a légitársaságok. Míg globális szinten az év első 10 hónapjában az utasforgalom 8,5%-kal emelkedett, addig a kapacitások mindössze 4%-kal bővültek, ennek köszönhetően pedig a férőhely-kihasználtság folyamatos javulást mutatott és a nyári hónapokban már 80% feletti load factort láthattunk. Októberben valamivel 80% alá, egészen pontosan 79,6%-ra csúszott a load factor, ami annak tudható be, hogy véget ért a kiemelkedő forgalmú nyári szezon, viszont még ez is 1,6 százalékpontos javulást jelent 2009 azonos hónapjához viszonyítva.Az egyes régiók tekintetében folytatódtak az elmúlt hónapokban látott trendek, a Közel-Kelet kiemelkedő növekedést mutatott, míg Európában az átlagnál alacsonyabb dinamikát lehetett látni. Sokkal jobb helyzetben zárja a 2010-es évet a szektor, mint ahol 12 hónappal ezelőtt volt, a légitársaságok veszteségei nyereségekbe fordultak. A gazdasági bizonytalanság ellenére az emberek továbbra is repülnek. A légitársaságok a fellendülés közepette megfelelően tudták menedzselni kapacitásaikat, valamint a költségkontroll továbbra is a fő fókuszterület a világ minden táján - nyilatkozta Giovanni Bisignani.

Címkék: légiközlekedés iata

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr972472261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása