Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

Gyártási hibát találtak a világ legnagyobb utasszállítójában. A vizsgálat eredményét ausztrál repülésbiztonsági szakemberek végezték el azokon a hajtóműveken, amelyeket a Quantas légitársaság legnagyobb utasszállító repülőin használnak. Az ellenőrzést azért rendelték el, mert november elején az egyik gép hajtóműve kigyulladt, és kényszerleszállást hajtott végre.


Ausztrál szakemberek szerint gyári hibásak a Quantas légitársaság gépei. Az ausztrál légitársaság hat darab A380-as gépénél derült ki, hogy a 24 hajtóműje közül több mint a fele nem működik. A vizsgálatokat azután rendelték el, hogy a világ egyik legbiztonságosabb légitársaságának mondott egyik airbusza november elején sikeres kényszerleszállást hajtott végre Szingapúrban, miután a levegőben felrobbant az egyik motorja.
A repülésbiztonsági szakemberek megállapították, hogy a hajtóműben egy hibás alkatrész elvékonyította egy olajcső falát, amely megrepedt, az üzemanyag szivárogni kezdett, majd tűz ütött ki. Az ausztrál légügyi hatóság egyúttal felszólította a Qantast motorral ellátó brit Rolls-Royce-t, hogy javítsa ki a hibát. Többhetes szünet után a hétvégén két óriás utasszállítót újra útnak indítottak a légitársaságnál, de megnyugtatásul közölték, az utasok nincsenek veszélyben.
A Rolls-Royce Trent 900-as hajtóműveket használják más vállalat Airbus-380-asainál is. 2007 óta összesen 37 ilyen, kétszintes férőhelyes óriásgépet állítottak üzembe világszerte, a legtöbbet a dubai tulajdonú Emirates légitársaságnál.

Címkék: airbus a380

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr912489378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása