Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

Olajszivárgás okozta tűz miatt robbant fel a Qantas ausztrál légitársaság Airbus A380-as szuperjumbójának egyik hajtóműve - közölte pénteken az ausztrál közlekedésbiztonsági hatóság.

Az ausztrál nyomozók pénteken hozták nyilvánosságra a kényszerleszállás kapcsán indított vizsgálat előzetes eredményeit. A hatóság egy nappal korábban közölte, hogy a gép Rolls-Royce hajtóművében komoly gyártási hibát észleltek.

Most már biztosan kijelenthetjük, hogy az olajvezeték lehetséges anyagfáradási problémája okozta a Qantas gép hajtóműrobbanását - közölte a közlekedésbiztonsági hatóság vezetője. Az előzetes vizsgálat eredményei szerint az olajvezeték gyártási hibája anyagfáradáshoz, és olajszivárgáshoz vezethet, majd hajtóműtűzhöz vezethet - közölte Martin Dolan. A vizsgálat szerint a november negyedikén Szingapúrban kényszerleszállást végrehatott Qantas gép egyik hajtóműve egy olajszivárgás okozta tűz miatt esett szét repülés közben. A hajtómű szerteszálló darabjai ezután nekicsapódtak a repülő bal szárnyának, és más részeinek, "jelentős strukturális károkat, és az irányítási rendszer hibáját okozva". Dolan megdicsérte a gép pilótáit, akiknek sikerült biztonságosan leszállniuk a 469 ember szállító géppel.

Az ausztrál hatóság egy nappal korábban jelentette be, hogy komoly gyártási hibákat találtak az Airbus A380-as gépek Rolls-Royce Trent 900-as típusú hajtóművében. A hatóság felszólította a Rolss-Royce-t, hogy "javítsa ki a hibát és tegyen meg mindent a biztonságos repülés érdekében".

A baleset okaival foglalkozó végső hivatalos jelentést a hatóság közlése szerint egy éven belül hozzák nyilvánosságra.

Címkék: airbus légitársaság a380 qantas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr102490127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása