Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

A repülőgépeknek hamarosan a madarakéhoz hasonló mozgékony szárnyaik lehetnek, a robotok pedig tetszésük szerint változtathatják alakjukat a mimóza növénnyel folyó kutatásoknak köszönhetően - állítják amerikai kutatók.

A növény levelei, amelyek a legkisebb érintés hatására képesek összezáródni, egy sor új szerkezetet sugallhatnak, amelyek csavarodhatnak, elhajolhatnak, keményedhetnek, sőt akár ki is javíthatják magukat - magyarázta Kon-Well Wang, a Michigani Egyetem gépészmérnök professzora. Mint az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetségének (AAAS) konferenciáján a kutató elmondta, a növényi sejtek és a sejtfal jellegzetességeit azért tanulmányozzák, hogy azokat később különböző szerkezetekben alkalmazhassák.

A mimóza érzékenységét adó jelenséget az ozmózis teszi lehetővé, amikor a növény sejtjeiből kiáramlik, illetve azokba beáramlik a víz. Az érintés hatására bizonyos sejtekből távozik a víz, így azok összeesnek, a növény ezáltal megmozdul, alakját megváltoztatja. A mimóza esetében látványos a jelenség, a növénynek olyan hidraulikus rendszere van, amely lehetővé teszi a hirtelen műveletet.

A mimóza sejtjeiben zajló folyamatok megfigyelése segítheti a kutatókat abban, hogy speciális mechanikai tulajdonságokkal bíró mesterséges sejteket, alkalmazkodásra képes szerkezeteket tervezzenek. "Jelenleg még csak az alapkutatásnál tartunk, ám van néhány alkalmazás, amelyeket számításba veszünk" - mondta Wang. A professzor megemlítette a szárny formáját repülés közben változtatni képes repülőgépet, sőt - mint hozzátette - akár egy híd is rendelkezhet ezzel a tulajdonsággal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr812682474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása