Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

Az év második hónapjában is folytatódott a növekedés a ferihegyi repülőtéren: az előző év azonos időszakához képest idén februárban több mint 7%-kal több utast regisztrált a légikikötőt üzemeltető Budapest Airport.

2011 legrövidebb hónapjában összesen közel 490 ezer utas vette igénybe a budapesti repülőtér szolgáltatásait, ami pontosan 7,4%-os növekedést jelent a 2010-es februári adatokhoz képest. Az 1-es Terminálon 7,6%-kal, a 2A Terminálon pedig 11,5%-kal több utas fordult meg az év második hónapjában, sőt a januári csökkenést követően a 2B Terminál forgalma is 0,3%-os növekedést mutat. Emellett hosszú stagnálás után immár a gépmozgások (fel- és leszállások) száma is emelkedik. Idén februárban 1,2%-kal több légijármű fordult meg a repülőtéren, mint 2010-ben a tél végén.

Érdekes módon a növekedés motorját ezúttal a hagyományos/menetrendszerű légitársaságok jelentették, amelyek forgalma 28,6 %-kal (!) volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. Különösen jól teljesített a Lufthansa, az Air France, a belga Brussels Airlines, a portugál TAP és a Finnair, miközben a diszkont szegmens éllovasa továbbra is a WizzAir és az EasyJet. A fapados társaságok együttesen 5,8%-kal szállítottak több utast, a charter piacra azonban jelentős hatást gyakorolnak az arab világban zajló események: sok utast veszített a Travel Service, az Egyptair pedig szinte valamennyi kairói járatát kénytelen volt törölni, hiszen - érthető okokból - nagyon kevesen akarnak mostanában Egyiptomba utazni.

A legkedveltebb úti cél továbbra is London (Heathrow, Gatwick és Luton repülőterével), majd sorrendben Párizs és Frankfurt következik a brit főváros mögött. A legdinamikusabban fejlődő úti cél a hollandiai Amszterdam, ahová 44%-kal többen utaztak, mint 2010 februárjában, igaz ehhez hozzájárul az is, hogy a KLM egyszerre rögtön napi három járattal „robbantott” a Budapest-Amszterdam útvonalon.

Címkék: budapest ferihegy repülőtér légitársaság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr912767149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása