Hirdetés

Hírek a repülés világából

A repüléssel kapcsolatos cikkek gyűjteménye 2010. november 21-től.

Friss topikok

Reklám

Hirdetés

Különleges egységet vetettek be az izraeli repülőtereken: egércsapatok próbálják kiszimatolni a rossz embereket és csomagjaikat, kábítószert és robbanószert keresve.

Izraeli kutatók „találták fel” és rendszeresítették azt a különleges detektort, amely valójában néhány fős egércsapatokból áll, de az első eredmények felülmúlták a várakozásokat.
A speciális detektor hasonlóan néz ki egy egésztest-szkennerhez, azzal a különbséggel, hogy nem elektronikusan próbálják kimutatni a merénylők testére erősített bombákat vagy a csempészett drogot, hanem egerekkel!
A speciálisan kiképzett „egységek” mindegyike nyolc-nyolc főnyi „legénységből” áll, a szkenner három részén tehát összesen 24 rágcsáló teljesít szolgálatot egyszerre.
4 órás munkaidejük alatt az a feladatuk, hogy kiszimatolják a gyanús anyagokat, és amikor veszélyt éreznek, a detektor egy védett részébe menekülnek, így adva vészjelzést az emberi személyzetnek.
A kiképzett egerek a „feltaláló”, Eran Lumbroso szerint precízebbek a kutyáknál, de még a röntgenkészülékeknél is, így jobban képesek kiszűrni a rossz szándékú utasokat.
„Úgy viselkednek, mintha macskát éreznének” – mondja a kutató, aki reménykedik abban is, hogy hamarosan nagyobb légivállalatok is átveszik az újfajta „biotechnológiát”.
Az első egységet tavaly mintegy 1000 utason tesztelték egy Tel-Avivi bevásárlóközpontban, akkor a 22 kísérleti alanynál megtalálták a tiltott anyagokat. Most már élesben teljesíthetnek szolgálatot a repülőtereken.

Címkék: biztonság bulvár repülőtér

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://repuleshirek.blog.hu/api/trackback/id/tr202637684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása